Corona in China

China

Mar 27, 2020

Wij zijn een Nederlands gezin en wonen sinds 6 jaar in China. Eerst zijn we begonnen met het leren van Chinees, daarna zijn we naar het zuiden van de provincie Yunnan verhuisd en in de koffieindustrie gaan werken. We geven thuis zelf onze kinderen in het Nerlands les.
Bij ons begon alles rondom het coronavirus al wat eerder dan in Nederland, het is nu allemaal grotendeels achter de rug. Uit Nederland krijgen we veel berichten over hoe het virus om zich heen grijpt. Hier onze corona ervaring.

Al vorig najaar hadden we een weekje Thailand geplanned vlak na Chinees nieuwjaar. Op de tweede dag van het nieuwe jaar vlogen we. Het corona virus was toen al in Wuhan uitgebroken, maar het leek beperkt. Na een week Thailand moesten we beslissen of we terug wilden gaan. Lastige beslissing, op dat moment waren er heel weinig besmettingen buiten China. Omdat we graag naar huis wilden, besloten we toch te gaan.
Op de luchthaven stonden ze ons met maanpakken op te wachten. Alsof we in een soort film beland waren. Nadat we verschillende papieren hadden ingevuld en uitgebreid ondervraagd waren over waar we wel en niet geweest waren, waarom we naar China kwamen etc. werden we toegelaten.
Op weg naar huis was alles uitgestorven. Iedereen was binnen en de mensen die buiten waren liepen schichtig rond, helemaal ingepakt met mondkapjes en soms duikbrillen (het ging al richting de 30 graden).
Bij onze buurt aangekomen moest onze temperatuur voor de zoveelste keer opgenomen worden, de autobanden werden ontsmet en werden we nogmaals ondervraagd over waar we geweest waren.
Op de deur van ons huis was een papier gelijmd met de dringende oproep dat zodra we thuis kwamen, we ons meteen bij het management van de buurt moesten melden.
Daar werden we weer ondervraagd en moesten we ons inschrijven.
Een paar dagen later kwam er een QR code bij de ingang van onze buurt, bij de markt, de supermarkt en alle min of meer publieke locaties. Iedereen moet de QR scannen bij in en uit gaan. Bij tegenwerking zou je gearresteerd worden.
Als gezin voelden we ons erg beperkt in onze vrijheid. Als wersterlingen vinden we het heel normaal dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Chinese mensen vinden dat minder moeilijk. Ze hielden zich aanvankelijk keurig aan de regels.
Na een periode van geen nieuwe besmettingen in onze provincie worden de maatregelen nu niet meer zo strict nageleefd. Het normale leven komt langzaam weer op gang.
Nu lezen we verhalen uit Nederland via de NOS of op Whatsapp en begrijpen we hoe het voelt dat jullie nu in jullie vrijheid beperkt worden.
Tegelijk krijgen we nu meer dan ooit begrip voor het leven hier: combineren van veel thuiswerken, kinderen lesgeven en niet de vrijheid hebben die je gewend bent.

Veel sterkte voor iedereen: zieke mensen, mensen die anderen verloren hebben, bange mensen, overmoedige mensen. We hopen dat deze situatie voor meer begrip voor elkaar en verbroedering zorgt!

Groetjes uit China,
Maarten en gezin