Huisarrest in Italie

Italy

Mar 26, 2020

Of ik ook iets wil schrijven over de coronavirus in Italie... Mijn eerste reaktie is: ik zeg maar zo ik zeg maar niks... Er wordt al zo ontzettend veel gezegd en geschreven dat ik er duizelig van word. En zoals een van de eerste patienten hier schreef: ik word zieker van alles wat er over mij geshreven wordt dan van de virus zelf.… We weten dat er ontzettend veel mensen ziek en besmet zijn, maar gek genoeg kennen wij maar één iemand die echt ziek is (geweest) en die is in Nederland. Touch wood, tocca ferro (dus ijzer!!!) of raak aan wat je wilt, maar verder kennen wij niemand, ook niet in de regios Veneto, Lombardia of Piemonte (in Emilia hebben we geen kennissen). Over het algemeen wordt er wel serieus thuisgebleven, weliswaar op zwaar aandringen van de burgemeester die zijn inwoners daartoe oproept via een megafoon vanuit de auto…

 

Nou ja, nu ik toch bezig ben en wij al een langere ervaring met "huisarrest" hebben, zal ik toch maar wat over ons dagelijks leven vertellen!
Ten eerste: wij hebben een heerlijk groot balkon, een grote tuin om de flat en heerlijk weer (tot eergisteren. Nu staat er veel wind en is het koud.). Dus vergeleken met de meeste mensen boffen we enorm en maken we ook veel gebruik van alle mogelijkheden zoals buiten eten en lichaamsbeweging in de tuin (wat bijdraagt aan de goede conditie die nu  nog belangrijker is...).
Gelukkig hebben we een dochter die ons inlicht over alle mogelijkheden die internet biedt en zo hebben we al sinds de eerste dagen een vol agenda van video aperitivi. Bijna elke avond tussen zeven en acht komen we met een stel vrienden samen op Whatsapp of Skype, ieder met een goed glas wijn en lekkere hapjes om bij te praten. Natuurlijk eerst over corona (kroon in het italiaans vanwaar het laatste grapje dat prins Charles al jaren probeert de corona - kroon- te bemachtigen en nu de verkeerde corona te pakken heeft!), en daarna ook over andere onderwerpen. Daarnaast hebben we nu ook geleerd een screenshot te maken zodat we een aantal aperitivi later zo kunnen herinneren. Ja Ja, we worden er nog technologisch van!
Godzijdank is er hier niet zo erg gehamsterd, een uiterst triest en nutteloos fenomeen. En ik denk bij mezelf: kijk eerst eens goed in je keukenkastjes en voorraadkast, waarschijnlijk kan je daar eindeloos mee vooruit! Wij hebben wel de luxe biologische groenten, fruit en eieren te kunnen krijgen en redden het verder uitstekend met wat er in huis is (ook met toiletpapier wat overal zo'n probleem schijnt te zijn...). Maar lekker en gezond (en vegetarisch!!!) eten blijft vanzelfsprekend wel heel belangrijk! Voor de zoete mond heb ik maar eens cantuccini gemaakt die bepaald nogal lekker zijn geworden en banaan flambée!!!

 

Tja, de situatie is natuurlijk alles behalve opgewekt en we maken ons allemaal diepe zorgen over hoe verder. 2020 leek goed te zijn begonnen en dat was hard nodig voor de economie. En nu deze enorme klap. We leven bij de dag en proberen de moed erin te houden en zullen wel zien wat we kunnen doen om hier met z'n allen zonder al te veel schade uit te komen... (Anche noi a cavallo is ondertussen al een maand dicht met de gevolgen van dien. Twee keer per dag wordt er voor de dieren gezorgd maar verder noppes...).

 

Arrivederci a tutti, in de hoop dat we elkaar spoedig weer in levende lijven kunnen zien! Voorlopig maar veel gezellige telefoontjes, whatsappjes enz. enz. En zoals Oma Tan zei: zet hem op, witte muizen!!!