Corona-virus in Waalre/ Eindhoven

Netherlands

May 27, 2020

Vandaag ben ik overdag voor het eerst in tien weken alleen thuis.
Met carnaval waren mijn man en ik met onze verstandelijk beperkte dochter drie dagen naar de Efteling geweest, van 24 t/m 26 februari.
Slecht weer gehad, koud en nat, maar wel genoten van de attracties in de Efteling en van vakantie park Efteling Bosrijk wat ernaast ligt.
We hadden gehoord van het Corona-virus in China, we hadden verschrikkelijke beelden gezien op televisie, maar China was ver weg. Er waren wel berichten gekomen dat het virus nu ook in Italië was, maar dat virus zou toch niet naar Nederland komen, dachten we.
Op donderdag 27 februari, toen we weer thuis in Waalre waren hoorden we 's avonds van de eerste besmetting in Nederland, in Tilburg! De besmettingshaard bleek in Brabant te zijn, oppassen dus en afstand houden van iedereen. We waren immers in Kaatsheuvel geweest, daar was de Efteling en dat is in de buurt van Tilburg. Verder ging het leven na de carnavalsvakantie gewoon door.
Toen werd onze dochter ziek, verkouden, hees, keelpijn.
We haalden haar op uit de zorginstelling in Eindhoven, om thuis rustig uit te kunnen zieken.
Mijn man werd ook ziek, heel veel hoesten en af en toe koorts, maar hij kon wel werken. Alleen mocht hij door de Corona-maatregelen niet naar kantoor gaan. Mensen die hoestten moesten thuis blijven. Dan maar vanuit huis werken, dat viel niet mee, hij werkte in de woonkamer en dat stoorde toch wel.
Man en dochter werden weer beter, dochter ging weer terug naar de instelling .
Maar er kwamen zoveel besmettingen en doden in Nederland dat er voor een "intelligente lockdown" werd besloten op vrijdag 13 maart. De scholen en veel winkels gingen dicht, de horeca sloot, men mocht alleen naar buiten gaan naar de supermarkt of naar de dokter, er moest zoveel mogelijk thuis gewerkt worden. Alleen kinderen van ouders met een vitaal beroep mochten naar school komen, de anderen kregen online les thuis.
Maandag 16 maart werden we gebeld door de begeleiding van de zorginstelling. Hun corona-maatregelen hielden in dat ieder woonhuis in isolatie ging, de bewoners moesten zoveel mogelijk binnen blijven en de dagbesteding ging dicht. Men ging dagelijkse begeleiding regelen per woonhuis, met voor onze dochter begeleiders die ze nauwelijks kende. Alle bewoners de hele dag in huis zou ook erg druk worden ,dat vond ze niet fijn. Ze mocht kiezen, daar blijven of naar huis. Maar naar huis betekende wel dat ze de komende drie weken niet terug mocht komen. Ze snapte het niet helemaal, het ging ook allemaal zo hals over kop. Maar ze koos voor naar huis gaan. Na die drie weken was er nog niet veel veranderd, de besmettingen namen alleen maar toe in heel Nederland en in de wereld, het werd een pandemie. Ze bleef dus nog eens drie weken thuis.
Vermoeiend voor mij, ik moest iedere dag een planning voor haar maken om ze "aan te sturen". Ik heb nog nooit zoveel geknutseld! Wel heel veel leuke dingen met haar gemaakt: paasdecoraties, een paaswandkleed en zelfs een schilderij.We hebben alle puzzels die in huis lagen opnieuw gemaakt, dat waren er heel veel en steeds van 1000 stukjes. Iedere dag gefietst want het was prachtig weer. Ze kon af en toe videobellen met de bewoners en begeleiding van haar woonhuis. Of gewoon bellen, zo hield ze contact. Na zes weken vonden wel het beter dat ze terug ging, dat was op zondag 26 april. Ze moest meteen na binnenkomst douchen en haar kleding in de wasmachine doen. 24 uur op haar kamer blijven, in quarantaine dus en apart eten. Maar daarna draaide ze gewoon mee, ze had de eerste week wel veel moeite om te wennen. Ze is nu alweer vier weken daar, we mogen er niet naar toe. We hebben alleen contact met haar via app of telefoon, videobellen wilde ze niet want dan zag ze ons en moest ze huilen. 1 keer ben ik er geweest voor een "ontmoeting achter glas". Ik zat buiten het woonhuis voor het raam, dat stond een stukje open, zij zat binnen en zo mochten we 3 kwartier met elkaar praten. Emotioneel voor haar!
Inmiddels zijn er andere bezoekregels, vanaf 24 mei mogen we 1 keer per week maximaal twee uur op bezoek komen bij haar. We mogen niet in het woonhuis komen, maar kunnen gaan wandelen of buiten zitten, wel op anderhalve meter afstand van elkaar. We hopen dat de regels gauw versoepeld worden, dit is niet te begrijpen voor haar. Op 1 juni mag de horeca weer open gaan, maar met veel restricties, laten we hopen dat dit goed verloopt, dan zit een versoepeling er wel in, denken we. Het zal een nieuwe samenleving worden , een anderhalve-meter-samenleving, maar dat moet wel te doen zijn voor de komende tijd. We wachten met spanning af.

Corona-virus-update op 27-5-2020: aantal besmettingen gemeld totaal in Nederland: 45.578 en aantal doden gemeld in Nederland: 5856.

Marion Brands-Donker.